Nuorisoelokuvat ovat genre, jota välillä aliarvioidaan rankasti. Ne kuitenkin sisällyttävät itseensä loistavan ajankuvauksen sen hetken nuorisosta, joten nuorisoleffat toimivat tavallaan aikakapselina, jota voimme käyttää aiempien sukupolvien ymmärtämiseen. Nuorison käyttäytymistä miltei poikkeuksetta paheksutaan, oli kyseessä sitten mikä tahansa vuosikymmen. Ensin pelättiin juppinuorisoa ja sitten punkkareita, paheksuttiin julkista juopottelua ja seksuaalista vapautumista ja sitten peloteltiin satanismilla ja videopelien aiheuttamalla väkivaltaisuudella.
Nuorisoelokuvat ovat perinteisesti mitä loistavinta viihdettä, sillä ne eivät yleensä ota itseään turhan vakavasti. Tässä artikkelissa käymme läpi kuusi ikimuistoisinta nuorisoelokuvaa viimeisiltä vuosikymmeniltä. Artikkelin elokuvat koskettavat, naurattavat ja ennen kaikkea muistuttavat meitä siitä, millaista vuoristorataa nuoruus voi parhaimmillaan ja pahimmillaan olla.
Menolippu Mombasaan
Vuoden 2002 kesähitti Menolippu Mombasaan kertoo välillä hauskan, välillä melankolisen tarinan kahden nuoresta miehestä jotka vakavat syöpädiagnoosit saatuaan päättävät mieluummin viettää viimeiset hetkensä reissaten kuin maaten sairaalassa.
Miehenalut Pete ja Jusa karkaavat sairaalasta ja kohteena on Mombasa, mutta ensin he päättävät pysähtyä Suomen Lapissa minkäs muunkaan kuin rakkauden perässä sillä Peten ihastus Kata on Lapissa kesätöissä. Humoristinen mutta myös melankolisia hetkiä sisältävä Menolippu Mombasaan oli menetys ja nosti myös Taiskan Mombasa -biisin alun perin vuodelta 1975 takaisin radioiden soittolistoille koko kesäksi.
Levottomat
Levottomat aiheutti Suomessa ihastusta mutta myös paheksuntaa ilmestyessään vuonna 2000 ja jätti jälkensä kotimaiseen elokuvaskeneen pysyvästi. Aku Louhimiehen elokuva sijoittuu Turun saaristoon ja seuraa nuorison unelmien kesää, mutta se muistetaan ehkä parhaiten paljastavien kohtauksien aiheuttamasta kohusta. Elokuva jakoi mielipiteet vahvasti kahtia: toiset pitivät sitä riettaana ja toiset aitona sukupolvikokemuksena. Levottomat on ehdottomasti ajankuva vuosituhannen vaihteen Suomesta ja suomalaisista nuorista, ja se näkyy sekä myös kuuluu elokuvan soundtrackilla.
Miss Farkku-Suomi
Miss Farkku-Suomi on tämän listan uusin elokuva, sillä se sai ensi-iltansa vuonna 2012. Elokuva kuitenkin sijoittuu 1970-luvulle, perustuen Kauko Röyhkän samannimiseen romaaniin. Miss Farkku-Suomi loistaa erityisesti taidokkaassa ajankuvauksessa, sekä panostuksessa musiikkiin.
Ouluun sijoittuva elokuva seuraa nuorta Väldeä, joka on ihastunut luokan suosituimpaan tyttöön Pikeen, ja päättää alkaa rock-tähdeksi saadakseen rohkeutta puhua Pikelle. Elokuva on sympaattinen kasvutarina ja kuvaus teini-iän dramaattisesta ensirakkaudesta, joka koskettaa varmasti jokaista katsojaa vaikka omista teinivuosista jo olisikin aikaa.
Pitkä kuuma kesä
Pitkä kuuma kesä on vuoden 1999 hittileffa. Musiikkikomedia oli jättimenestys ja ehdottomasti kyseisen kesän suosikki. Elokuvassa seurataan joensuulaisten nuorten elämää vuonna 1980, jolloin suomirock oli lapsen kengissä. Tarina alkaa kun Unto Helon näyttelemä Patu joutuu muuttamaan Helsingistä Joensuuhun äitinsä uuden työpaikan johdosta. Joensuussa Patu tutustuu paikallisiin nuoriin ja näkee mahdollisuuden päästä elämään rock-unelmaansa. Nuoret perustavat elokuvassa bändin nimeltä Kalle Päätalo ja rocktähden elämä tuo tullessaan vaikka minkälaisia seikkailuja.
Kalle Päätalo pääsee jopa keikkailemaan Tavastia-klubilla. Pitkä kuuma kesä kuvaa julkisuutta ja punk-elämää, mutta myös teini-iän kömpelöitä romanttisia hetkiä sekä kipuiluja ystävyyssuhteissa. Leffassa nähdään rooleissa muun muassa Jimi Pääkallo, Toni Wirtanen sekä Unto Helo. Toni Wirtanen myös osallistui elokuvassa kuultavan musiikin luomiseen. Pitkä kuuma kesä on ehdottomasti yksi parhaimpia suomalaisia kuvauksia nuoruuden kesistä, vaikkeivat ne meillä kaikilla yhtä villejä ja tapahtumarikkaita olleetkaan.
Pussikaljaelokuva
Pussikaljaelokuva kertoo kasvamisesta aikuiseksi ja viimeisistä teinivuosista. Elokuva sijoittuu Helsingin Kallioon ja tapahtuu kokonaan yhden vuorokauden sisällä. Se seuraa kolmen nuoren miehen vuorokautta ja erilaisia kommelluksia, mitä siihen mahtuu.
Päivän aikana juodaan kaljaa, kerätään rohkeutta jutella viehättäville tytöille puistossa ja pakoillaan jopa poliisia. Pussikaljaelokuva kuvaa aivan tavallista kesäpäivää Kalliossa, joten suurta juonenkaarta siitä ei löydy. Elokuva tuntuu autenttiselta ja kuvaa myös Kalliota asuinalueena hyvinkin tarkasti ja realistisesti. Myös leffan soundtrack on juuri sopivan indie eikä turhan kiillotettu.
Käpy selän alla
Listan vanhin elokuva, vuoden 1966 Käpy selän alla, on kulttimaineesta nauttiva suomalainen elokuva, joka kuvaa neljän nuoren kaupunkilaisen reissua telttailemaan metsään. Elokuva kuvaa ajalleen hyvinkin rohkeasti nuorten romantiikkaa ja päihteiden käyttöä, ja sitä pidetäänkin merkittävänä virstanpylväänä kotimaisen nuorisoelokuvan historiassa. Legendaariset kotimaiset muusikot Remu Aaltonen ja Kirka tekevät lyhyet cameoroolit elokuvassa omina itsenään, sillä tanssilavakohtauksessa esiintyy The Creatures -yhtye. Käpy selän alla keräsi ilmestyttyään jopa kuusi Jussi-palkintoa.