Katsaus Teddy Rinerin Olympiakultamitaleihin 0 96

Teddy Riner on ehkä historian paras judoka ja hän valmistautuu nyt viidensiin olympialaisiin tavoitteenaan voittaa neljäs ja miksei viideskin kultamitalinsa. Lue tästä artikkelista kaikki tarvittava tieto tästä tatamien jättimäisestä dominoijasta!

Judon kilpailuhistoriaan kuuluu monia loistavia ja menestyksekkäitä judokoita. Tällaisia ovat muun muassa 70- ja 80-luvuilla dominoinut Yasuhiro Yamashita, tatamin Tarzaniksi kutsuttu hollantilainen Willem Ruska. Uudemmista huippunimistä ei sovi myöskään unohtaa vuosituhannen vaihteessa raskaassa sarjassa voittamattomana otellutta Kosei Inouea.

Monien mielestä kuitenkin raskaassa sarjassa nyt jo lähes 20 vuotta kultamitaleja voittanut ranskalainen Teddy Riner lyö kaikki aiemmat huiput laudalta ja on kaikkien aikojen paras judoka. Eri aikakausien urheilijoita on vaikeaa verrata keskenään, mutta Rinerin ura on ollut uskomaton ja mikä parasta, se ei ole vieläkään ohitse, vaan mies hakee lisää menestystä olympialaisista 2024. Tässä artikkelissa luomme katsauksen Teddy Rinerin uraan ja erityisesti hänen häkellyttäviin esityksiinsä olympiakisoissa.

Nousu maailman huipulle

Riner syntyi Pointe-à-Pitressa, Guadeloupella. Hän kuitenkin muutti jo lapsena miljoonakaupunki-Pariisiin, jossa aloitti judon jo 5-vuotiaana. Joistakin huippu-urheilijoista voi sanoa, etteivät he olleet mitään lapsitähtiä, vaan erottuivat vasta myöhemmin joukosta. Riner kuitenkin oli toista maata, sillä hän oli jo lapsena ja nuorena paljon ikätovereitaan edellä ja ottelikin jo pienestä lähtien vanhempia judokoita vastaan.

Judo-maailman tietoisuuteen Riner nousi viimeistään vuonna 2005, kun hän otti nuorten EM-pronssia peräti kolme vuotta alaikäisenä. Seuraavana vuonna ei mikään enää estänyt Rineria valloittamasta sekä nuorten Euroopan mestaruutta, että maailmanmestaruutta, vaikka hän oli edelleen kaksi vuotta alaikäinen.

Voitettuaan nuorten sarjassa kaiken mahdollisen, oli miehen aika siirtyä aikuisten sarjaan ottelemaan. Noususta huipulle tuli myös yleisessä sarjassa lyhyt ja rakettimainen ja vastaavasti ajasta huipulla pitkä ja säkenöivä.

Kultamitalisadetta EM- ja MM-kilpailuissa

Aikuisten sarjassa ei ensimmäistä arvokisakultaa tarvinnut kauaa odottaa, sillä se tuli EM-kilpailuissa 1 päivä sen jälkeen, kun Riner oli täyttänyt 18 vuotta. Saman vuoden MM-kilpailuissa nähtiin symbolisesti merkittävä hetki, kun Riner kohtasi välierissä vuosia aiemmin monta vuotta voittamattomana otelleen Kosei Inouen.

Sydneyssä olympiakultaa voittanut kolminkertainen maailmanmestari Inoue ei ollut enää vuonna 2007 takavuosien vireessä ja Riner ei vastaavasti ollut vielä noussut uransa huipputasolle. Varsinkin jälkikäteen tämän kahden ikonin kohtaaminen on noussut siitä huolimatta legendaariseksi otteluksi. Varsinkin, kun Inoue lopetti uransa pian tämän jälkeen. Riner voitti ja eteni finaaliin, jonka myös voitti, nousten 18-vuotiaana judon raskaan sarjan maailmanmestariksi.

Tästä alkoi Rinerin voittokulku MM-tasolla ja hän voitti peräti kahdeksan raskaan sarjan maailmanmestaruutta peräkkäin vuosien 2007 ja 2017 välillä ihastuttaen ylivoimaisuudellaan sekä katsomoissa, että tv-ruuduissa. Euroopan tasolla samassa ajassa mestaruuksia tuli viisi, mutta Riner ei osallistunut EM-kilpailuihin läheskään vuosittain ja viimeksi hän on ollut mukana vuonna 2016.

Vuoden 2010 avoimen sarjan MM-finaalissa Riner hävisi finaalin kyseenalaisesti tuomareiden päätöksellä, mutta sen jälkeen alkoi Rinerin uran uskomattomin vaihe. Peräti 154 ottelun voittoputki, joka päättyi vasta lähes 10 vuotta myöhemmin.

MM-kisatasolla Riner palasi maailmanmestariksi vielä vuonna 2023, ottaen 9. raskaan sarjan maailmanmestaruutensa ja kaikkiaan 12. mestaruutensa. Vuoden 2024 MM-kilpailuihin Riner ei osallistunut.

Olympiakisoissakin on menestystä tullut

Useimmissa urheilulajeissa olympiakisat ovat kuitenkin ne kaikkein tärkeimmät arvokilpailut ja vaikka Riner on jättänyt useita arvokisoja väliin, hän ei ole kertaakaan missannut olympialaisia. Rinerin ensimmäiset olympialaiset olivat Pekingissä vuonna 2008 järjestetyt kilpailut ja Riner lähti jo näihin kilpailuihin ennakkosuosikkina ollen hallitseva Euroopan mestari ja maailmanmestari.

Puolivälierissä kuitenkin Uzbekistanin Abdullo Tangriev onnistui yllättämään Rinerin jatkoajalla ja vaikka ranskalaisjätti ylsikin keräilyerien kautta pronssille, joutui hän odottamaan judokan suurinta tähtihetkeä vielä neljä pitkää vuotta.

Neljä vuotta revanssia odottanut Riner tuli Lontoon olympiakisoihin vain yksi asia mielessä, olympiakulta, joka sinetöisi hänen asemansa yhtenä kaikkien aikojen parhaista judokoista. Tässä vaiheessa Rinerilla oli jo kuusi maailmanmestaruutta, mutta ei vielä olympiakultaa. Jo kaksi vuotta voittamattomana ollut Riner raivasikin kaikki viisi vastustajaa tieltään ja kruunattiin raskaan sarjan olympiavoittajaksi.

Neljä vuotta myöhemmin Riner lähti kisoihin valtavana ennakkosuosikkina, vaikka hänellä olikin ollut jonkin verran loukkaantumishuolia. Edellisten kisojen jälkeen Riner oli pysynyt voittamattomana ja kasvattanut näin voittoputkensa jo 6 vuoden pituiseksi, lisäten palkintokaappiinsa 3 MM-kultaa ja 3 EM-kultaa.

Kisoista tuli kuitenkin äärimmäisen kova haaste, Riner onnistui kuitenkin valloittamaan olympiakultaa toistamiseen voittaen niukasti välierissä ja finaalissa. Vain Rinerin idoli David Douillet oli aiemmin pystynyt voittamaan kaksi olympiakultaa judon raskaassa sarjassa.

Tokion olympialaisia ei pystytty maailmantilanteen vuoksi järjestämään ajallaan ja vuonna 2020 oli katkennut myös Rinerin 10 vuoden voittoputki. Siitä huolimatta Riner lähti yhtenä suosikeista metsästämään kolmatta olympiakultaansa vuodella lykätyissä kisoissa, mutta tie nousi pystyyn hallitsevaa Euroopan mestari Bashaevia vastaan. Riner haki kuitenkin keräilyerien kautta toisen olympiapronssinsa ja kun ensimmäistä kertaa järjestettiin myös joukkuekilpailu, sai Riner sittenkin olympiakultaa myös Tokiosta, kun Ranska kaatoi finaalissa Japanin otteluvoitoin 4-1 Rinerin voittaessa oman ottelunsa.

Tulevat olympiakisat

Olympiakisat Pariisissa 2024 olisi sopiva paikka lopettaa menestyksekäs ura vielä yhdellä kultaisella mitalilla. Parempaa loppua tuskin voisi toivoa, kuin olympiakultaa kotikaupungissa. Riner lähteekin kilpailuihin massiivisena ennakkosuosikkina. Esimerkiksi tätä kirjoittaessa live-vedonlyönti LeoVegasilla antaa Rinerin voitolle vain kertoimen 1,12, kun jo seuraavaksi todennäköisin voittaja saa kertoimen 9,00.

Rinerilla on myös toinen mahdollisuus kultaan, sillä hän on itseoikeutetusti osa isäntämaan olympiavoittoa puolustavaa joukkuekilpailun joukkuetta.

Vaikka satutarina saisikin kultaisen kuorrutuksen Pariisissa, Riner ei välttämättä ole vielä valmis jättämään olympiatatameja, vaan on väläyttänyt mahdollisesti jatkavansa uraansa vielä vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisiin saakka. Vaikka tarina olisi kotikaupungin olympiakultaan päättyvänä kaunis, kaikki judon ystävät ovat samaa mieltä siitä, että Teddy Rinerin näkeminen vielä uransa kuudensissakin olympialaisissa Yhdysvalloissa olisi fantastinen asia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Editor Picks