Judo on jalo kamppailulaji ja vedonlyöjille tuttu 0 525

Judo on alun alkujaan kehitetty Japanissa, kuten monet muutkin itsekuria vaativat kamppailulajit. Sen kehitti japanilainen kasvatustieteilijä Jigoro Kano jo 1800-luvulla muiden taistelulajien pohjalta. Se pohjautuu erityisesti jujutsuun, samuraisotureiden taistelumuotoihin ja länsimaisiin urheilulajeihin.

Lajimuoto on luonnollisesti kehittynyt ja muuttanut muotoaan koko ajan, mutta pääpiirteissään se on pysynyt samanlaisena kautta aikojen. Judon merkitystä on tutkittu ja sen on ymmärretty tarkoittavan ”joustavaa tietä” tai ”periksiantamatonta taitoa”, jotka molemmat kuvastavat hyvin judon perimmäistä olemusta ja tarkoitusta. Judossa pyritään hyödyntämään vastustajan voimaa ja piano sillä tavalla, että vastustaja tekee niin sanotusti virheen ja joutuu epätasapainoon oman vartalonsa kanssa, ja siten hänet on helppo voittaa.

Judossa käytettävät tekniikat

Judossa käytettävät tekniikat ovat heittoja, käsilukkoja, kuristamisotteita ja sidontoja. Judon tärkeimpiä liikkeitä ovat heitot, joita hyödynnetään monella eri tavalla. Judotekniikat koostuvat heitoista, sidonnoista, käsilukoista ja kuristuksista. Tärkein judotaito ovatkin juuri heitot, joita on yli 600 erilaista tässä lajissa. Heitot voivat olla niin sanottuja pystyheittoja tai mattoheittoja. Ne eroavat toisistaan siinä, että pystyheitossa vastustaja pyritään heittämään selälleen kääntäen. Maastaheitoissa vastustaja heitetään maahan. Tarkoitus ei ole kuitenkaan aiheuttaa loukkaantumisia.

Heitot ovat judon tärkein osa, ja niitä on yli 600 erilaista. Heitot voidaan jakaa kahteen pääryhmään: pystyheittoihin ja mattoheittoihin. Pystyheitoissa vastustaja heitetään selälleen, kun taas mattoheitoissa vastustaja heitetään maahan. Sidonnoilla vastustajan käsiä tai jalkoja sidotaan yhteen, kun taas käsiliu’uilla on tarkoitus saada vastustajan kyynärnivel tai ranne jonkinlaiseen lukkoon. Kuristusotteiden tarkoitus on saada vastustajan hengitys tukkoon.

Judo on suosittu urheilumuoto

Judo on arvostettu urheilu, sillä se on myös yksi olympialajeista. Judoa harrastetaankin yli 200 maassa, joten se on hyvin suosittu urheilumuoto sekä miesten, että naisten keskuudessa. Kuten monet muutkin kamppailulajit, judon harrastamisessa on monia hyötyjä. Judo:

  • On hyvä itsepuolustuslaji.
  • Kehittää ja ylläpitää fyysistä kuntoa ja kestävyyttä.
  • Opettaa hyvää tasapainoa, koordinaatiota ja kehonhallintaa.
  • Kehittää urheilijan henkistä vahvuutta ja itseluottamusta.

Miten judon harrastamisen voi aloittaa

Judo on harrastus, jonka voi aloitta minkä ikäisenä tahansa. Siihen ei vaadita pitkää taustaa ja lajin aloittamista hyvin nuorena, kuten monissa muissa lajeissa. Monet judon harrastajat ovat ensin harrastaneet jotakin muuta lajia, ja sen jälkeen siirtyneet judon pariin. Judo kannattaa aina aloittaa hyvän ohjaajan opetuksessa. Judosta järjestetään erilaisia intensiivikursseja, ja sitä voi harrastaa kuntoilun vuoksi tai kilpailumielessä. Judoa voi harrastaa läpi vuoden, sillä sitä harrastetaan yleensä sisätiloissa.

Mitä judon harrastuksessa pitäisi olla päällä   

Judon kuten esimerkiksi karatenkin harrastamisessa käytetään erityistä lajiin tarkoitettua pukua. Puvun nimi on judogi. Lisäksi asuun kuuluvat joskus judohanskat ja judovyöllä puku pysyy kiinni. Judopuvun alla varsinkin naiset käyttävät usein T-paitaa tai jotakin alusasua, koska kamppaillessa, puku saattaa joskus aueta kesken ottelun. Judovöitä on seitsemän eri väriä, jotka kertovat urheilijan tasosta. Tasolta toiselle vaaditaan tietty määrä harjoitusta, tiettyjä taitoja ja menestystä kamppailuissa sekä tasokokeen suorittamista.

Judo sopii jokaiselle

Judo sopii harrastuksena melkein jokaiselle. Vaikka aluksi saattaa tuntua, että lajissa pärjääminen vaatii kovaa kuntoa, todellisuudessa kunto kohenee melkein huomaamatta säännöllisten judotreenien ansiosta. Koska lajin harrastaminen vaatii hyvää keskittymistä ja kursseilla ja tunneilla opettajan kuuntelemista, monet uudetkin harrastajat hurahtavat lajiin huomaamattaan ja samalla saavat kuntonsa paranemaan.

Judon sijaan voi toki pelata myös uhkapelejä tai kolikkopelejä virtuaalisena vaihtoehtona kuten starburst peli. Myös sen lajin parista löytyy samanhenkisiä ystäviä helposti, joten myös sen vuoksi laji sopii monelle. Mitä tulee taas judoon lajina, se on aina hyvin turvallinen laji, jos on hyvä lajiopettaja.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Editor Picks