Kuka pääsee judossa vuoden 2024 kesäolympialaisiin? 0 983

Judo on mukana Pariisin kesäolympialaisissa vuonna 2024. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kamppailu kisalipuista käy kuumana, sillä kaikki kansallisen tason hyvät judokat haluavat varmasti aistimaan myös Olympia-tunnelmaa.

Judon EM-kisojen (2023) tapaan myös olympialaiset järjestetään siis Ranskassa, Pariisissa. Etukäteen polemiikkia on aiheuttanut Pariisin hotelleista löytyneet luteet, mutta tuskin luteista tulee olemaan seisauttavaa ongelmaa itse kisojen aikana ja kisat voidaan hoitaa suunnitellussa aikataulussa. 

Menestyneimmät maat olympialaisissa

Judo oli ensimmäistä kertaa mukaa olympialajina vuonna 1964 Tokion kisoissa. Japani onkin napsinut mitaleja eniten kautta aikojen ja yhteensä sillä on jo 96 mitalia Pariisiin lähtiessä. Japanille povataan suurta menestystä myös Pariisissa, ja myös siinä tapauksessa, että huomioon otetaan judon lisäksi kaikki muutkin urheilulajit. Esimerkiksi new expekt listaa kertoimia maille sen mukaan, mikä maa tulee voittamaan eniten kultamitaleja Pariisissa, ja Japani on tässä tilastossa tällä hetkellä kolmantena Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen.

Alapuolella näet eri maiden kautta aikain menestyksen judossa:

Maa Judo-mitaleja olympialaisista
Japani 96
Ranska 57
Etelä-Korea 46
Kiina 22
Kuuba 37

Vaikka tietyt maat ovatkin menestyneet olympialaisissa jopa dominoivasti, on mitaleja silti saanut judostakin jo 52 eri maata. Eurooppakin on pärjännyt kisoissa hyvin, vaikkakin suurinta menestystä ovat nauttineet Aasian maat, joista monet itsepuolustuslajit ovat aikanaan myös lähteneet.

Kisoihin pääsy vaatii pisteitä IJF:n ranking-listalla

Olympialaisiin pääsy vaatii judokoilta sekä fyysistä että henkistä vahvuutta. Pääsylipun saaminen ja menestyminen edellyttää aiempaa menestystä sekä jatkuvaa suorituskyvyn ylläpitoa ja kansainvälistä kilpailukokemusta. Suuressa roolissa menestyksen kannalta on urheilija, valmentaja ja tiimi.

Olympialaisten judokarsinnat ovat monimutkainen prosessi. Urheilijoiden on osallistuttava kansainvälisiin kilpailuihin ja kerättävä pisteitä IJF:n (Kansainvälinen Judo Liitto) ranking-listalle. Tämä ranking nimittäin lopulta määrittää, ketkä judokat saavat kutsun Pariisin tatamille ensi kesänä. Pisteitä voi kerätä muun muassa Grand Prix -kilpailuista, maailmancupeista ja maanosien mestaruuskilpailuista. Myös kansallisilla lajiliitoilla on painoarvoa valittaessa lopullisia judokoja kisoihin.

Karsintasysteemi onkin reilu judokoille ja sillä saadaan hyvin karsittua maailman parhaat mukaan Pariisiin. On selvää, että kaikki judokat haluavat mukaan Olympialaisiin, joten varmasti jo ennen Olympialaisia kisat tulevat olemaan poikkeuksellisen totisia ja kovatasoisia.

Judo mukana nyt 15. kertaa

Judo on mukana olympialaisissa 15. kertaa ja sekä miehille että naisille on seitsemän painoluokkaa. Grand Palais Éphémèren näyttelysali toimii estradina, kun miehet ja naiset ottavat toisistaan mittaa. Yhteensä judokoja pääsee mukaan kisoihin jopa 372 henkilöä, joten siitäkin voi jo päätellä, että mitalit tulevat olemaan tiukassa.

Kisojen lähestyessä myös kansalliset judoliitot alkavat miettiä, keitä urheilijoita ne lähettävät edustamaan maitaan. Jokaisella maalla on oma valintaprosessinsa, joka perustuu usein kansainvälisen judoliiton rankingiin, mutta myös kansallisten kilpailujen tuloksiin ja valmentajien arvioihin.

Olympialaiset tarjoavat ainutlaatuisen näyttämön judokoille. Judo on laji, joka vaatii paitsi fyysistä voimaa, myös taktista älykkyyttä ja henkistä kestävyyttä. Siksi olympialaiset ovatkin todellinen koetinkivi urheilijoille, jotka unelmoivat mitalista maailman suurimmalla urheilunäyttämöllä.

Suurimpia ennakkosuosikkeja

Yhteensä judokoja Olympialaisissa tulee esiintymään 372. Etukäteisarvioissa haastajien menestyminen maailman parhaita vastaan vaatisi pieniä ihmeitä, mutta toisaalta aina kisoissa on nähty myös yllätyksiä.

Japanin Shohei Ono on yksi judokoista, jolta odotetaan menestystä Pariisissa. Ono on voittanut kultaa olympialaissa jo kahdesti ja voittanut muutenkin kaikki osallistumansa suuret kilpailut sitten 2015. Onolla on kuitenkin ikää vasta 31, joten ikäkään ei ole vielä esteenä menestykselle Pariisissa.

Eurooppalaisittain mielenkiintoinen nimi on Teddy Riner, joka on voittanut jo kolme kultaa olympialaisissa. 150 kiloinen, 204 cm pitkä ja 34-vuotias Riner voi olla muille kovaa luu kotikisoissaan Ranskassa.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Editor Picks